Aquareltechniek

Met deze techniek moet je een beetje experimenteren om tot geweldige resultaten te komen. Het materiaal is niet zo duur in de aanschaf, dus je kunt er rustig mee aan de slag. Als je voor aquarelverf kiest, kun je het beste de tubetjes nemen, deze hebben meer kleurpigmenten dan de blokjes en zo is je eindresultaat mooier.

Om een mooie aquarel te maken gebruik je speciaal aquarelpapier. Dit is papier dat veel water kan vasthouden. Je neemt een vel en maakt dat helemaal nat. Dan span je het op met papiertape en laat het helemaal drogen. Het papier is dan verzadigd en dat betekent dat het water in het papier is gegaan waardoor je verf niet alle kanten op gaat. Door het papier zo op te spannen, gaat het tijdens je werk ook niet meer bobbelen en is het makkelijker in te lijsten.

Er bestaan voor aquarel twee technieken:

Nat op droog:
Je gebruikt dan een droge penseel met veel verf en kleurt je vlakken in. Dit is niet handig om je hele schilderij mee te doen, maar zorgt wel voor mooie effecten

Nat in nat:
Dit is een meer uitdagende manier van schilderen, maar ook moeilijker. Je probeert natte kleuren naast elkaar te schilderen, maar weet nooit precies waar je verf heen stroomt. Als je het papier eerst nat maakt, vloeien de kleuren heel mooi in elkaar over. Het vereist enige oefening. Let er vooral op dat je het papier niet optilt, dan drijft alles over elkaar.
Een filmpje over het maken van een zonnebloem in aquarel vind je hier

Tv Cursus
Teleac heeft een tijd geleden een hele cursus aquarelleren uitgezonden. Hierkun je de gemiste cursus opnieuw bekijken.