Kunst op canvas & Pastelkrijt

Geplaatst door op nov 12, 2012 in Kunstnieuws | 0 reacties

Kunst op canvas & Pastelkrijt

Kunst op canvas

Na wat oefenen en het ontdekken van de vele technieken, zal er een moment komen dat je een verbluffend resultaat bereikt. Vrienden en bekenden zullen graag je schilderij boven hun bank hangen. Maar ja, je hebt er maar één!

Dan is afdrukken op canvas een idee. Je maakt een mooie foto van je kunstwerk en laat het afdrukken op canvas. Dat gaat een stuk sneller als schilderen en zo word je bekendheid zeker vergroot.

Pastelkrijt

Softpastels zijn in heel veel kleuren te verkrijgen en is een erg gemakkelijk materiaal, waar de mooiste effecten mee te verkrijgen zijn. Je kunt ermee tekenen in lijnen, als ook zachtjes uitvegen met doek of vingers.Er zijn ook speciale donzelaars op de martkt, dit is een stokje met een stukje doek eraan, waarmee je (zonder vuile vingers te krijgen) het pastelkrijt kunt uitvegen. Pastelkrijt is zelfs te combineren met acrylverf. Meer informatie vind je hier

Wat is pastelkrijt?

De samenstelling van pastelkrijt lijkt een beetje op de gekleurde schoolkrijtjes, met het grote verschil dat in pastelkrijt echte kleurpigmenten worden gemengd met krijt en Arabische gom. De duurdere pastels zijn pure kleurpigmenten. Het is een veelzijdig materiaal en gemakkelijk te verwerken. Omdat alle kleuren in elkaar overlopen ontstaat er meer een schilderij dan een tekening. Een mooie werkwijze zie je in dit filmpje.

Softpastel is verkrijgbaar in drie soorten:

  • Ronde krijtjes: Deze zijn zacht en kunnen gemakkelijk worden uitgeveegd.
  • Vierkante krijtjes: Deze zijn wat harder en goed te gebruiken om details te tekenen.
  • Pastelpotloden: Ook deze zijn wat harder en geschikt om finesses aan te brengen.

Papier

De papiersoort die gekozen wordt is erg belangrijk voor het eindresultaat. Zo geeft papier met een grovere structuur een meer vrijer werk, omdat het papier meer kleur opneemt en strakke lijnen vervagen. Glad papier daarentegen zorgt voor een strakker eindresultaat. Papier is in vele kleuren te krijgen. Omdat pastel dekkend is, kan het ook op donker papier verwerkt worden. Dit geeft een heel ander en vaak spannender effect.

Het werk beschermen

Omdat het krijt nogal vluchtig op het papier ligt, kan het werk snel beschadigen. Om het beter te beschermen is het aan te raden het werk te fixeren. Hierbij wordt een dun laagje over het werk aangebracht, waardoor de kleuren op hun plaats blijven. Nadeel is echter dat de kleuren iets donkerder worden en wat harder. Om een pastel optimaal te beschermen, ook tegen uv-licht, is inlijsten achter glas de beste optie.

Bron: dutchpainter

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>