Portret schilderen

Door de komst van de computer en goede tekenprogramma’s is het een stuk eenvoudiger geworden om portretten te schilderen. We geven hier een korte uitleg voor een geweldig resultaat.

Wat heb je nodig?

Om een voorbeeld te maken heb je een digitale foto nodig van je onderwerp, een computer met een tekenprogramma en een printer om de afbeelding uit te printen.
Om je schilderij daarna te schilderen heb je een doek, acrylverf in de gewenste kleuren, een tamponneerkwastje, een dun penseel en een klein schaartje nodig.

Hoe gaan we te werk?

Op internet ga je op zoek naar een mooie afbeelding of je maakt zelf een foto. Houdt er rekening mee dat een close-up met schaduw het beste resultaat geeft. Vervolgens bewerk je de foto door hem eerst op posterformaat weer te geven en daarna in zwart wit tinten. Zo verander je de foto in een paar kleuren.

Als je de foto naar je zin hebt bewerkt kun je deze uitprinten. De zwarte delen van de afbeelding knip je nu heel nauwkeurig uit met een klein schaartje. De witte vlakken blijven dus intact. Nu leg je de witte stukken op de gekozen het doek en met het tamponneerkwastje en de kleuren verf van je keuze tamponneer je de uitgespaarde stukken. Als je alle stukken hebt gehad, kun je het papier weghalen en zie je meteen het resultaat.

Met deze techniek kun je veel bijzondere effecten creëren. Experimenteer en maak zo je eigen unieke portret.

Bron: hobby-en-overige