Schilderen met acrylverf

Schilderen met acrylverf

Vergeleken met andere materialen, heeft schilderen met acrylverf veel voordelen. Zo kan het bijna voor alle technieken gebruikt worden. Het is te verdunnen met water en zo dus heel bruikbaar voor aquarel, maar je kunt het ook als een soort pasta opbrengen met een spatel. In vergelijking met olieverf is acrylverf bijzonder snel droog, waardoor je sneller kunt werken. Als je meerdere lagen over elkaar wilt zetten, kun je tussendoor de laagjes droog maken met behulp van een föhn. Meer informatie vind je hier.

Wat heb je nodig?

Om te schilderen met acrylverf hoef je niet veel voor te bereiden en met een paar kleuren en een doek kun je al beginnen. Op deze manier kun je dus je vaardigheden goedkoop uit proberen.
Om te beginnen is het voldoende om de basiskleuren aan te schaffen. Hiermee wordt bedoeld: rood, blauw en geel. Als je daarbij een tube wit koopt, kun je al eindeloos mengen. Met deze verf kun je op allerlei materialen schilderen, zoals hout, glas, linnen en papier. Als je voor papier kiest moet dit wel van een dikkere soort zijn.
Het opbrengen van de verf kan met allerhande penselen of met een paletmes. Zorg dat de penselen na gebruik goed schoon gemaakt worden, omdat de verfresten uitharden en je penselen dan onbruikbaar worden.
Om de verf te mengen kun je een palet gebruiken, maar een oud bord werkt ook prima.

Hoe wordt het resultaat en kan ik dat beïnvloeden?

Acrylverf droogt altijd iets fletser op dan dat je het opbrengt. Dit komt omdat het bindmiddel in de verf bij natte toestand wit is en transparant opdroogt. Om extra lichte effecten te krijgen voeg je een klein beetje wit toe. Ook kun je nadat de verf droog is, highlights aanbrengen door een beetje wit over de verf te schilderen. De verf die je koopt in potten en tubes kan direct gebruikt worden, maar je kunt hem ook verdunnen of verdikken. Om de verf te verdikken is er speciaal verdikkingsmiddel op de markt. Om de verf te verdunnen gebruik je water. Wanneer je de verf verdunt om te aquarelleren is het aan te raden een fixeermiddel te gebruiken om de kleuren mooi te houden.

Het belangrijkste bij acryl is dat je vooral niet bang moet zijn en gewoon moet doen. Als het niet naar je zin is kun je er weer gewoon overheen schilderen. Meestal “ontstaat” het schilderij terwijl je ermee bezig bent. Zie onderstaand filmpje over schilderen met acrylverf.