Sgraffitto

Ook wel de krastechniek genoemd. Dit is een hele oude techniek die we vooral kennen uit de keramiek. Maar tegenwoordig zie je het steeds meer terug in de schilderkunst met nieuwe materialen.

Jong geleerd is oud gedaan

Vroeger op school hebben we het al leren kennen. Met wasco maakte je met kleuren een ondergrond, waarna je met zwarte verf een toplaag maakte. Hierin werd met een naald gekrast en zo ontstond er een verrassende afbeelding. Kent u het niet dan wordt het in het volgende filmpje gedemonstreerd.

Sgraffito met acryl

Tegenwoordig kan het ook met acrylverf. Je maakt een mooie achtergrond met kleuren en legt er een laag verf overheen, hier kras je dan in, zo heb je hetzelfde effect als hierboven beschreven. Een voorbeeld zie je hieronder in het filmpje.

Ook kun je met dikke acrylverf een achtergrond opzetten en er meteen in krassen als de verf nog nat is. Natuurlijk kan het op veel verschillende manieren. Zo komen er steeds meer technieken die je ook weer met elkaar kunt combineren, de mogelijkheden zijn oneindig. Het belangrijkste wat je nodig hebt is tijd om te expirimenteren.